”Läpinäkyvä” moottori – valmiina Teollisuus 4.0 varten
Tulevaisuudessa saadaan ajantasaiset tiedot moottorin kunnosta ja toiminnasta liitinkoteloon asennettujen anturien avulla. Moottorin valvonta on osa pakettia, jolla VEM valmistautuu digitaaliseen maailmaan.
Toimiiko moottori sujuvasti ja ilman värinää? Toimiiko se optimaalisella tehoalueella? Milloin on seuraavan kunnossapitohuollon aika? Onko näkyvissä vikaantumisen oireita? Tällaisiin kysymyksiin ei tällä hetkellä löydy suoralta kädeltä vastauksia, kun on kyse pienitehoisista suorassa sähkökäytössä olevista moottoreista.
Pilvipohjainen ratkaisu
VEM on jo jonkin aikaa työskennellyt hankkeessa, joka tekee moottoreista ”läpinäkyviä” ja lopulta Teollisuus 4.0 valmiita. Loogisena lisänä, jota on jo testattu muutamassa kohteessa, on vastaava jälkiasennusvaihtoehto olemassa oleviin moottoreihin.
”Tarkastelemme myös tätä mahdollisuutta, mutta pääpaino on pilvipohjaisessa ratkaisussa ”, kertoo VEMin käyttöjärjestelmien johtaja Henri Arnold. Ideana on saada online-tietoa liitinkoteloon asennettujen anturien avulla. Tiedot kerätään ja analysoidaan pilvipalvelimessa.
Asiakas pääsee portaalissa käsiksi moottoriensa elinkaaren, käytön ja huollon kannalta oleellisiin tietoihin, mukaan lukien täysi moottorihistoria. Näiden avulla esim. varaosien tilaaminen, ennaltaehkäisevä huolto tai korjausten suunnittelu on mahdollista tehdä juuri oikeaan aikaan.
Anturit tunnistavat myös sen, onko käytetty moottorityyppi energiatehokkuuden suhteen optimaalinen. Tietyissä tapauksissa, esimerkiksi osittaiskäytöissä, periaatteessa energiatehokkuuden suhteen parempi moottori käyttääkin enemmän energiaa. Järjestelmä tunnistaa tällaiset tapaukset ja tilalle voidaan valita sovellukseen sopivin moottorityyppi. Online-mittaus soveltuu myös ISO 50001 –järjestelmää käyttäville, sillä mittausvirhe on alle 5 %.
Ensiesittely SPS IPC Drives -messuilla marraskuussa 2018
”Tulevaisuudessa haluamme antaa asiakkaille mahdollisuuden saada tietoa portaalin kautta jo tilauksen valmistuksen aikana ”, lisää pääsuunnittelija Sylvia Blankenhagen VEMin Zwickaun tehtaalta. ”Moottorinumeron avulla ja myöhemmin QR-koodin avulla, asiakas voi pyytää tarvittavat todistukset, testausselosteet tai varaosaluettelot. ”
Lisätietoa projektista ”Transparent Motors – Ready for Industry 4.0” on luvassa VEMin messuosastolla SPS IPC Drivesissa Nürnbergissä marraskuussa 2018.
Lähde: VEM Impulse 2/20218, käännös Marjut Vainio